Beginnen met ondernemen? Dit moet je regelen!
Als zelfstandig ondernemer heb je meer vrijheid dan als werknemer. Dat is fijn en voor veel mensen zelfs een belangrijke reden om als zelfstandige aan de slag te gaan, maar er staat ook wat tegenover. Om als als zzp’er aan de slag te kunnen, moet je namelijk het één en ander regelen. Denk daarbij aan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Als je dit niet doet, kun je namelijk – vroeg of laat – flink in de problemen komen. In dit artikel vertel ik je er meer over!
Inschrijving bij de Kamer van Koophandel
Als je als ondernemer aan de slag wil, zul je je in moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Inschrijven bij de KvK is niet duur: het kost je 50 euro. Voor je inschrijving moet je een aantal dingen helder voor ogen hebben: je moet een ‘unieke’ bedrijfsnaam hebben die voldoet aan de regelgeving, je moet weten welke werkzaamheden je met je bedrijf precies wilt verrichten en je moet bepalen welke rechtsvorm het beste bij je past. De meest zzp’ers kiezen doorgaans voor een eenmanszaak.
Zorg ervoor dat je verzekerd bent!
Je kunt je tegenwoordig voor bijna álles verzekeren. Of dat nodig is, is een tweede. Als je aan de slag gaat als zzp’er, bestaat er echter wel een aantal verzekeringen die sterk worden aangeraden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen beschermen je tegen schade die je aanbrengt bij anderen of eigendommen van anderen. Het is verstandig om je tijdig te verdiepen in de verschillende verzekeringen die in jouw geval van belang zijn. Dit kun je doen op de website van een onafhankelijke verzekeringsvergelijker, zoals Cheapp.
Naast het inschrijven bij de KvK en het afsluiten van de juiste verzekeringen, is er nog een aantal dingen die je op orde moet hebben voordat je succesvol kunt beginnen met ondernemen. Ben je voldoende gekwalificeerd om als zelfstandige aan de slag te gaan? Beschik je over de juiste middelen (software, apparatuur, gereedschap en dergelijke) en is de financiële positie van je bedrijf goed genoeg? Een goede voorbereiding is het halve werk!