Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

De kenmerken van een strakke of moderne keuken

Keukens komen tegenwoordig in zoveel uiteenlopende stijlen dat het soms moeilijk is om de stijlen uit elkaar te houden. Eén van die stijlen is de moderne keuken. Hierbij enkele kenmerken waarop je de moderne keukenstijl kan onderscheiden van alle andere. Wil je een nieuwe keuken kopen, ga dan eens langs bij Keukenmatch in Sittard (Limburg). Laat hier gratis je droomkeuken ontwerpen!

Strak design

Misschien wel de meest in het oog springende karakteristiek zijn de strakke lijnen. Deze lijnen zie je terug in vrijwel elk design. De moderne keuken laat weinig ruimte voor een uitgebreid palet aan verschillende vormen. Wel zie je dat een designer soms speelt met de hoogtes van de keukenkastjes, hoewel deze kastjes niet aaneengeschakeld worden. Wat vaker voorkomt, is dat allerlei keukenkasten op eenzelfde hoogte tegen de muur worden geplaatst. Dan lijkt het, op het oog, dat zij één geheel vormen. De strakke lijnen ontstaan dus door de minieme verschillen in vorm of hoogte. Dit designconcept wordt doorgetrokken bij alle keukenonderdelen, waaronder kookeilanden.

Eyecatchers

De moderne keuken oogt ruimtelijk. Zo is er ook genoeg ruimte om te kunnen koken. Aanrechtbladen en andere rechte oppervlakken kennen een minimaal karakter en zijn vrij van overvloedige accessoires en keukenmiddelen. Er wordt daarom veel gebruik gemaakt van inbouwapparatuur. Dat apparatuur ontbreekt in het aanzicht van de keuken, versterkt het strakke en moderne uiterlijk. De strakke lijnen vind je ook terug in alle andere keukenonderdelen. Van kastdeuren met een uniforme look en een kliksysteem zonder de gebruikelijke hendels tot designuitvoeringen van de kranen, ovens en afzuigkappen als ware blikvangers.

Materialen

De moderne keuken oogt niet alleen strak, maar ook erg chic. Het gedoseerde gebruik van materialen als rvs (roestvrijstaal) en glas in een fijne combinatie met glanzende oppervlakken geven de stijl veel cachet. De stijl en haar materialen komen het best tot hun recht in een minimalistische en opgeruimde omgeving.

Moderne keukens ademen frisheid dankzij haar trendy uitstraling en symmetrie. De combinatie van gladde materialen en symmetrisch design zorgen voor een eenheid. De moderne ingebouwde keukenapparatuur koppelt bovendien design aan een hoge mate van gebruikersgemak.

Op het gebied van materialen zijn er de nodige stilistische keuzes. Moderne keukens bestaan doorgaans voor een groot deel uit componenten zoals kunststof en kwarts. Afgezet tegen gedetaillerde accenten van natuurlijk hout krijg je visueel interessante interieurs. Vloeren, keukenkastjes en werkbladen zijn in de moderne keuken complement aan elkaar en aan het aanvullende meubilair, of je nu de voorkeur geeft aan vrijpostige of subtiele variaties. Niet alle materialen hebben dezelfde duurzaamheid of onderhoudsgevoeligheid. Houd deze twee aspecten in gedachten bij het samenstellen van je moderne keuken.