Dit is wat jij moet weten over een hypotheek
Wanneer je een huis wilt kopen, is de kans vrij groot dat je hiervoor een hypotheek zal moeten afsluiten. Dit is een lening die je vaak voor 30 jaar afsluit en daarmee de trotse eigenaar wordt van jullie nieuwe woning. Toch komt er vaak het nodige kijken bij het daadwerkelijk kiezen van de juiste hypotheek en het afsluiten daarvan. Omdat het voor velen de grootste beslissing is die ze in hun leven zullen nemen, is het dus ook niet zo heel vreemd dat je allerlei vragen hebt. Speciaal daarom hebben we de belangrijkste aspecten die jij moeten weten rondom de hypotheek voor je op een rijtje gezet.
De verschillende hypotheekvormen
Wat een hypotheek is, hoeven we je natuurlijk niet meer uit te leggen. Wel is het handig te weten welke verschillende hypotheekvormen er allemaal zijn. Een hypotheek mag dan wel een lening zijn waarmee je de koop van een woning, bedrijfspand of onroerend goed bekostigd, maar deze lening is er in allerlei verschillende varianten. Zo kennen we maar liefst 9 verschillende hypotheekvormen, die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet:
- lineaire hypotheek
- annuïteitenhypotheek
- aflossingsvrije hypotheek
- hybride hypotheek
- beleggingshypotheek
- krediethypotheek
- levenhypotheek
- spaarhypotheek
- bankspaarhypotheek
Goed om te weten, is dat je tegenwoordig bij het afsluiten van een nieuwe, eerste hypotheek alleen de mogelijkheid hebt tot het afsluiten van de eerste twee hypotheekvormen. Zo los je bij deze twee vormen gedurende de looptijd af op je hypotheek en heb je ook de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken van de belasting.
Je maximaal op te nemen hypotheek
Wanneer je een huis wilt kopen, is het wel goed te weten hoeveel je nu daadwerkelijk kunt opnemen. Bij hypotheken van Frits wordt er daarom dus ook nauwkeurig naar je persoonlijke financiële situatie gekeken, zodat de maandelijkse lasten goed te betalen zijn en natuurlijk ook de hypotheekverstrekker weinig tot geen risico loopt. Tijdens een hypotheekadviesgesprek wordt er gekeken naar het salaris dat je ontvangt, maar ook de kosten die je momenteel hebt. Hierbij moet je er rekening mee houden dat een telefoon abonnement en ook een leaseauto van invloed kunnen zijn op de hoogte van je maximaal op te nemen hypotheek. Dit is daarom dus ook een belangrijke eerste stap voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar een geschikte woning.
Verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar vergelijken
Op het moment dat je ongeveer weet wat je zou kunnen lenen, is het aan te raden meerdere hypotheekverstrekkers te vragen naar wat de mogelijkheden zijn. Zo kan bij de één de rente wel heel laag uitvallen, maar is de maximaal vast te zetten renteperiode niet langer dan 5 jaar. Dit houdt dus in dat je na deze 5 jaar opnieuw een rente moet zien overeen te komen. Wanneer deze dan een stuk hoger is, ben je dus per saldo duurder uit, dan wanneer je je rente voor een iets hoger percentage 10 jaar had vastgelegd. Ook is het belangrijk te kijken naar boetevrij aflossen. Het kan namelijk voorkomen dat je ineens een mooi geldbedrag wint of door een andere manier krijgt. Hoe fijn is het dan dat je deze deel of misschien zelfs wel volledig kunt gebruiken voor het aflossen van een deel van je hypotheek. Zo verlaag je je maandlasten en ben je sneller klaar met aflossen. Toch vindt niet iedere hypotheekverstrekker dit goed en kan er zelfs een boete tegenover staan.
Houd rekening met extra kosten
De hypotheek is natuurlijk één, maar voordat je het huis daadwerkelijk op je naam hebt staan, komen er nog allerlei andere kosten bij kijken. Hierbij moet je denken aan de notariskosten, overdrachtsbelasting en ook de kosten voor de makelaar. Deze kosten bedragen vaak zo’n 2 procent van de koopsom en dienen dus door eigen financiële middelen te worden bekostigd. Zorg er daarom dus ook altijd voor dat je spaargeld hebt om dit te kunnen betalen. Naast deze kosten, zijn er uiteraard ook kosten voor eventueel verbouwing, inrichting of andere zaken nodig. Het is daarom dus ook belangrijk dat je deze kosten vooraf in kaart brengt, voordat je daadwerkelijk de keuze maakt tot het kopen van een woning. Je kunt dan misschien het huis wel betalen, maar wanneer je geen geld meer over hebt voor andere zaken, dan moet je hier zeker goed over nadenken.