Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Een eigen afkickkliniek beginnen.

Afkickklinieken, ze spreken ons aan. Dit kan zijn om verschillende redenen. Een van de grootste redenen is het menselijke leed dat komt kijken bij verslaving en onze behoefte om een ander te kunnen helpen. Dit trekt veel mensen aan om te werken binnen de verslavingszorg, het helpen van een ander. Op deze manier kan je iemands leven op een positieve manier veranderen. Er zijn vele manieren om werkzaam te zijn binnen de verslavingszorg. Binnen de verslavingszorg zijn vele functies en opleidingen te vinden. Je kunt ook een eigen afkickkliniek, verslavingskliniek beginnen. Dit kan lastig zijn maar het is  de beste manier om mensen te helpen en je droom waar te maken. Het is erg belangrijk om te kijken wat je precies wilt en wat je kan waarmaken. 

Wat is een afkickkliniek?

De naam afkickkliniek zegt het eigenlijk al. Het is een kliniek waar je naartoe gaat om af te kicken.  Bij deze klinieken meldt een verslaafde zich vrijwillig. Er bestaan verschillende soorten afkickklinieken, de bekendste afkickklinieken zijn de klinieken die onder toezicht van de overheid staan. Maar er zijn ook heel veel private klinieken. Je kan het vergelijken met publieke en particulieren scholen. Particulieren instellingen kosten vaak meer geld maar bieden speciale diensten en services. Heel bekend zijn de afkickkliniek zuid afrika. Hier gaan veel mensen naartoe. Dit geeft een bepaalde in isolatie in een prachtige omgeving, dit kan voor mensen die juiste omstandigheid zijn om te kunnen afkicken.

Wat moet je weten voor het oprichten van een eigen afkickkliniek?

Het belangrijkste wat je je moet bedenken is dat het een heel verantwoordelijk beroep is. Er komen veel verantwoordelijkheden kijken bij het starten van een afkickkliniek. Je bent verantwoordelijk voor de gezondheid en gesteldheid van je cliënten. Het is van groot belang dat je daarom gekwalificeerd personeel in dienst neemt en weet wat je doet en hoe je het moet doen. Veel afkickklinieken hebben hun eigen schema’s of technieken om af te kicken. Het is erg handig om zelf een achtergrond te hebben in de gezondheidszorg of verslavingszorg. Een andere belangrijke keuze is, de keuze om in Nederland of het buitenland een kliniek te beginnen. Dit is niet alleen belangrijk voor het resultaat maar ook voor de regelgeving. Andere landen kunnen juist strengere of minder strenge regels hanteren. 

Hoe maak ik een plan van aanpak?

Bij het maken van een goed plan van aanpak, betrek je alle relevante informatie. Het is eigenlijk de blauwdruk voor je onderneming. Vooral in de verslavingszorg is het heel erg belangrijk om alles goed en op tijd te regelen. Vanuit de overheid kunnen er verschillende voorwaarden verbonden zitten aan het opstarten van een afkickkliniek. Zorg dat je eventuele vergunningen aanvraagt. Betrek in je plan van aanpak alle deadlines en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Betrek hierin ook de locatie en kosten die hierbij komen kijken. Ook de financieringsopties zijn erg belangrijk. In het plan van aanpak neem je ook je financieringsmogelijkheden op en wanneer je deze mogelijkheden gaat benutten. Plan op tijd een afspraak met de bank of een andere financier in. Ook je manier van beleid voeren mag niet ontbreken in het plan van aanpak. Vooral in de verslavingszorg moet je een ethisch en privacy beschermend  beleid voeren.