Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Financial lease voor zzp’ers

Als zzp’er is het niet altijd eenvoudig om een auto te leasen, zeker niet als de onderneming pas net gestart is. Veel leasebedrijven vragen namelijk jaarcijfers, die natuurlijk niet iedere zzp’er heeft. Dit wil echter niet zeggen dat leasen als zzp’er niet kan!

Er zijn namelijk meerdere leasebedrijven die zzp’ers zonder jaarcijfers gewoon goedkeuren voor een leasecontract. Hierbij gelden natuurlijk wel enkele voorwaarden. Zo zal er in de meeste gevallen een borg voldaan moeten worden, zodat het leasebedrijf meer zekerheid heeft over de uitstaande schuld. Mocht het onverhoopt een keer niet lukken om de leasekosten en rente terug te betalen, heeft de leasemaatschappij wel alvast wat geld achter de hand, waardoor ze hun verliezen zo ver mogelijk weten te beperken. Dit zijn natuurlijk situaties die geen enkele ondernemer graag heeft, dus bedenk ook altijd of je de verplichting van een leasecontract eigenlijk wel kan betalen.

Financial lease voorwaarden voor zzp’ers

Ieder leasebedrijf hanteert andere voorwaarden voor zzp’ers. Vraag dus altijd bij de leasemaatschappij na aan welke voorwaarden er gelden om in aanmerking te komen voor een leasecontract.

De meest voorkomende voorwaarden zijn:

  • Het bedrijf moet winstgevend zijn
  • Het bedrijf moet al een tijd bestaan (in ieder geval enkele maanden, al hanteren de meeste leasebedrijven een jaar)
  • De zzp’er moet een aanbetaling of een borg kunnen voldoen
  • Er geldt een maximum aan het te financieren bedrag

Daarnaast kan het zijn dat de rentepercentages voor startende zzp’ers hoger liggen dan voor bedrijven die al een langere tijd bezig zijn en positieve jaarrekeningen kunnen overleggen. Door de rentepercentages te verhogen, lopen de leasebedrijven namelijk minder risico. Natuurlijk is dit wel weer in het nadeel van de zzp’er.

Hoe vind ik een goed leasebedrijf als zzp’er?

Als zzp’er is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de verschillende leasebedrijven en bij voorkeur meerdere offertes opvraagt. Er zit namelijk best veel verschil tussen alle aanbieders, zeker betreffende de voorwaarden. Zorg dus dat je zeker 5 verschillende offertes opvraagt van leasebedrijven. Ga eventueel met deze offertes naar je boekhouder of accountant en overleg met hem of haar wat voor jou het beste is om te doen. Een persoon met een financiële achtergrond kan je zeker goed adviseren over of financial lease voor jou als zzp’er een goed idee is en waar je dan allemaal rekening mee moet houden. Een andere mogelijkheid is om contact op te nemen met één van onze adviseurs. Doordat wij ons puur gespecialiseerd hebben in financial lease, kunnen we hier een passend advies in geven.