Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Hoe maak je je WordPress site groener?

Computer

De gedachte aan 'groen' en 'duurzaam' zijn is niet meer alleen beperkt tot wat we eten of hoe we reizen. Het heeft nu ook een vaste plek gevonden in de digitale wereld, inclusief onze websites. Als beginnende blogger ben ik me gaan realiseren dat ook mijn kleine stukje internet – mijn blog – bijdraagt aan het verbruik van energie en dus impact heeft op Moeder Aarde. Maar kan een website echt "groen" zijn? Ik ging op onderzoek uit bij moonsio.nl om te zien hoe ik mijn WordPress-site duurzamer kon maken.

Het belang van een groene hosting

Eén van de eerste stappen in het verduurzamen van je website begint met de keuze voor een groene webhostingprovider. Groene hostingbedrijven gebruiken hernieuwbare energiebronnen om hun datacenters te voeden, wat enorm scheelt in de CO2-uitstoot die anders gepaard gaat met webhosting. In dit digitale tijdperk, waarin alles 24/7 online moet zijn, kunnen deze server farms behoorlijk veel energie slurpen. Mijn zoektocht bracht me naar moonsio.nl, waar ze precies uitleggen hoe dit werkt en welke providers voorop lopen in deze missie.

Optimale prestaties door minimalisme

Minder is meer geldt blijkbaar ook voor websites als het gaat om duurzaamheid. Door kritisch te kijken naar wat er écht nodig is op mijn site, kon ik al snel flink snoeien in overbodige plugins en zware afbeeldingen die laadtijden alleen maar ophogen.Een snellere site betekent niet alleen een betere ervaring voor bezoekers maar ook minder energieverbruik doordat pagina's minder lang moeten laden.Er zijn tools beschikbaar die helpen identificeren waar de winst zit; denk hierbij aan compressietools voor afbeeldingen of caching plugins.

Geef prioriteit aan efficiënte thema’s en plugins

Niet alle thema's en plugins zijn gelijk gemaakt wanneer het aankomt op efficiënt gebruik van bronnen.Thema's die specifiek ontworpen zijn met snelheid en efficiëntie in gedachten kunnen enorm verschil maken.Datzelfde geldt voor plugins.Waar mogelijk kies ik altijd opties die lof ontvangen hebben wegens hun lichte gewicht.Ook het regelmatig updaten hiervan speelt een rol; updates bevatten vaak optimalisaties waardoor ze minder belastend worden.

Zet volledig in op duurzame contentstrategiën

Buiten technische aspecten kun je zelfs via jouw contentstrategie inspelen op duurzaamheid.Bewustwording creëren rond milieuonderwerpen of simpelweg informatieve inhoud bieden over manieren om milieuvriendelijk te leven draagt eraan bij.In combinatie met bovengenoemde technische ingrepen leidt dit niet alleen tot een duurzame wordpress website, maar helpt het ook bewustwording verspreiden onder jouw lezerspubliek.En dat vind ik persoonlijk één van de mooiste synergieën tussen technologie en ecologie!

In conclusie realiseerde ik mij dat elke stap richting een milieuvriendelijkere website mee telt. Letterlijk elk element -van hosting tot inhoud- kan worden geoptimaliseerd. Tijdens mijn zoektocht heb ik geleerd dat door bewuste beslissingen te nemen, zowel klein als groot.


Computer