Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Je personeel inplannen is lastiger dan het lijkt

rooster-maken

Iedere leidinggevende krijgt er mee te maken. Een rooster maken voor je personeel. Maar hoe doe je dit op een efficiënte manier? Je ene personeelslid werkt bijvoorbeeld maar parttime en op specifieke dagen is ze niet beschikbaar. Terwijl je fulltime collega wel altijd kan en wil werken, maar ook vrije dagen en vakantiedagen heeft die op gemaakt moeten worden. Hoe ga jij om met personeel dat niet wilt werken op een feestdag? Beloon je het wel werkende personeel of kies jij ervoor dat ze geen keuze hebben en wel moeten komen? Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Wat er allemaal bij komt kijken

Kies je voor zelfroosteren of laat je een ander deze taak uitvoeren? Het is de kunst om bij een rooster het voor iedereen zo goed mogelijk te doen. Het kan uiteraard een keer voorkomen dat iemand er niet helemaal tevreden mee is, maar als je onderling ruilen toestaat of kijkt wat je voor die persoon kan betekenen, dan is het vaak wel oke. Zij snappen dat het lastig is om het voor iedereen perfect te doen en als je flexibel personeel hebt, vinden ze het niet heel erg om een keer voor iemand in moeten vallen.

Het verschil tussen een grote en kleine organisatie

Maak jij een rooster voor een grote organisatie? Dan plan je vaak veel verschillende mensen in. Je kunt de roosters per afdeling maken, wat het behapbaarder maakt. Het kan ook zo zijn dat je veel mensen op een afdeling hebt werken, zoals bijvoorbeeld in de logistiek en dat ze in ploegen werken. Met een kleinere organisatie is het enerzijds makkelijker om je personeel in te plannen als je een vast team hebt, maar anderzijds kan het ook extra lastig zijn als er personeel uitvalt vanwege ziekte of iets dergelijks.