Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Niet terug naar je werkgever na langdurige ziekte? Ga voor 2e spoor re-integratie

2e spoor re-integratie

Om talrijke verschillende redenen kan het gebeuren dat je langdurig ziek wordt. In de eerste plaats is het natuurlijk buitengewoon vervelend voor jezelf zodra dat gebeurt. Alsof het persoonlijke leed nog niet genoeg is moeten er tegelijkertijd ook nog eens tal van zaken goed geregeld worden. Wanneer je bijvoorbeeld een (vaste) baan hebt bij een werkgever, dan zul je met deze werkgever moeten werken aan een plan op het gebied van re-integratie, oftewel een terugkeer op de werkvloer en naar je werkzaamheden.

In sommige gevallen is het echter redelijkerwijs niet meer mogelijk om nog terug te keren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een verstoorde arbeidsrelatie. Ook kan het zijn dat een werkgever zich wat onredelijk gedraagt tegenover jou als zieke. Los daarvan moet je je realiseren dat een werkgever je zeker tot twee jaar na je eerste ziekmelding in dienst kan of moet houden. In die tijd kan een werkgever uiteraard een vervanger hebben aangenomen waardoor jouw terugkeer niet hard nodig meer is.

Mocht je niet meer terug kunnen of willen keren naar je huidige werkgever, dan is het een logisch gevolg dat je voor 2e spoor re-integratie gaat. Wat dat inhoudt en waarin dat verschilt met eerste spoor re-integratie lees je hieronder. Daarna vind je nog wat meer specifieke informatie over 2e spoor re-integratie.

Verschil re-integratie eerste en tweede spoor

Tussen re-integratie eerste en tweede spoor bestaat een duidelijk verschil. Bij eerste spoor is namelijk alles erop gericht dat je als ziek personeelslid uiteindelijk weer voor je huidige werkgever gaat werken. Beide partijen willen dit dan ook graag. Is er sprake van dat je om welke reden dan ook niet meer terecht kunt bij je huidige werkgever, dan treedt re-integratie tweede spoor in werking.

Voor welke mensen is deze vorm van re-integratie geschikt?

Re-integratie 2e spoor is in principe voor iedereen beschikbaar die na een periode van langdurige ziekte bij een nieuwe werkgever zijn of haar loopbaan nieuw leven wil inblazen. Doorgaans doe je dit via een zogeheten re-integratiebureau. Goed om te weten is mogelijk dat een dergelijk bureau doorgaans ook middelen heeft om mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen. Hierbij zou het kunnen gaan om bijvoorbeeld met fysieke en/of mentale beperkingen.

2e spoor re-integratie

Welke stappen worden er bij 2e spoor re-integratie ondernomen?

Wanneer je in een traject terechtkomt van 2e re-integratie, dan kun je erop rekenen dat dit traject grofweg uit de volgende stappen bestaat:

  • De intake. Hier worden wederzijdse doelen, verwachtingen en afspraken gemaakt en genoteerd. Dit leidt allemaal tot een re-integratieplan.
  • Vervolgens wordt er uitgebreid geanalyseerd welke kwaliteiten, interesses en (on)mogelijkheden je als werkzoekende hebt. Aan de hand daarvan zouden er adviezen kunnen worden uitgebracht.
  • Daarna is het tijd je daadwerkelijk te gaan richten op de arbeidsmarkt. Er wordt dan bijvoorbeeld in kaart gebracht welke beroepen en vacatures interessant en reëel voor je zijn.
  • Tenslotte krijg je hulp bij het solliciteren, zodat de kans zo groot mogelijk wordt dat je wordt aangenomen.