Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Restafval binnen je bedrijf verminderen? 5 tips!

restafval verminderen

Vandaag heb je als ondernemer te maken met maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat inhoudt dat je verantwoordelijk bent voor de impact van het bedrijf op de samenleving. De impact omvat vele factoren, waaronder industrieel afval dat wordt gedeponeerd in de restafvalcontainer.  Gelukkig zijn er bepaalde richtlijnen opgesteld, zoals de noodzaak om het bedrijfsafval in 2022 te halveren ten opzichte van 2012. Is dit ook voor jouw bedrijf mogelijk?

1. Analyseer het afvalproces

Elk bedrijf heeft zijn eigen proces. Een van deze processen is de verwerking van restafval. Uiteraard niet je hoofdproces, maar het is nog steeds wel heel belangrijk. Als je de hoeveelheid afval in je bedrijf wilt verminderen, is het belangrijk om de bron te onderzoeken. Een belangrijke tip die we je willen meegeven is om je afvalverwerkingsproces in kaart te brengen. Door dit proces te analyseren, kunt je de bron, de inzamelingsmethode en de bestemming van het afval in kaart brengen. Op basis van deze gegevens kan een verbeterplan worden gemaakt om je afval aanzienlijk te verminderen.

2. Probeer in bulk te kopen

Tegenwoordig kun je steeds meer producten in bulk kopen. Dit betekent dat je meer producten in een keer koopt. Het is het beste om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te kopen. Want elk verpakkingsmateriaal wordt uiteindelijk weer afval. Je kunt er ook aan denken om drankjes in glazen flesjes te kopen. Glazen flessen zijn ook makkelijker te recyclen dan plastic flessen.

3. Koop geen onnodige dingen

Onnodige dingen worden altijd in de prullenbak gegooid! Door je te verdiepen in wat je echt nodig hebt en daar prioriteiten te stellen, zul je merken dat je minder impulsaankopen doet.

4. Breng je medewerkers op de hoogte

Wil je het restafval van je bedrijf verminderen, geef dit dan ook door aan je medewerkers. Als je hen kunt stimuleren om afval te verminderen, heeft dat ook een grote impact op je bedrijf. Als iedereen dezelfde doelen heeft, zie je dat ook het resterende afvalvolume van je bedrijf is verminderd.

5. Afval verminderen

Wist je dat voorkomen altijd beter is dan genezen? Als we dit koppelen aan afvalsortering, betekent dat ervoor zorgen dat zero waste nog steeds effectiever is dan al het andere dat je probeert te doen. Nog een laatste tip die je kunt meenemen: Plaat extra prullenbakken en containers om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende mogelijkheden zijn om het afval  de juiste plek weg te gooien. Via Bedrijfsafval.nl kun je goedkoop containers voor je bedrijfsafval huren.