Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Wat is het verschil tussen zzp en freelance?

verschil tussen zzp en freelance

Female with long hair wearing striped shirt and green jeans sitting by the table working on laptop and cleaning her stylish bright apartment with robotic vacuum cleaner in the kitchen, while her cute out is under the table

Als je nieuw bent in de wereld van zelfstandig werken, kunnen termen als zzp en freelance verwarrend zijn. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen tussen beide. Laten we eens kijken naar wat deze termen precies betekenen en hoe ze zich van elkaar onderscheiden.

ZZP (Zelfstandige Zonder Personeel)

Een zzp’er is een zelfstandige ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Ze werken vaak op projectbasis voor verschillende opdrachtgevers en zijn verantwoordelijk voor hun eigen administratie, belastingen en verzekeringen. Zzp’ers kunnen actief zijn in diverse sectoren, zoals IT, consultancy, bouw, zorg en meer. Ze hebben vaak een KVK-nummer en zijn BTW-plichtig.

Freelancer

Een freelancer is ook een zelfstandige professional die werkt voor verschillende opdrachtgevers, maar het verschil zit hem vaak in de aard van het werk. Freelancers werken vaak in creatieve of artistieke sectoren, zoals schrijven, design, fotografie en marketing. Ze worden ingehuurd voor specifieke opdrachten of projecten en hebben meestal expertise op een specifiek gebied. Freelancers kunnen zowel zzp’ers zijn als werken onder een eenmanszaak, maar ze kunnen ook in loondienst zijn bij een bemiddelingsbureau.

Het belangrijkste verschil

Het belangrijkste verschil tussen zzp en freelance ligt dus voornamelijk in de aard van het werk en de sectoren waarin ze actief zijn. Zzp’ers kunnen een bredere variatie aan werkzaamheden verrichten, terwijl freelancers zich vaak specialiseren in een specifiek vakgebied. Dit is echter niet in beton gegoten. En daarom worden de termen vaak door elkaar gebruikt. In essentie zijn zzp’ers en freelancers dus gewoon hetzelfde. Ze streven naar zelfstandigheid en flexibiliteit in hun werk, waarbij ze hun eigen koers bepalen en hun vaardigheden en expertise aanbieden aan opdrachtgevers op een projectmatige basis. Misschien ook interessant: Kunnen zzp’ers ook een financial lease nemen?