Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Vlaggenmast bij uw bedrijf? Richtlijnen voor het ophangen van onze nationale vlag

Nederlandse vlag met vlaggenmast voor uw bedrijf kopen? Let dan goed op. Het was u misschien al eens opgevallen, er zijn veel regels en richtlijnen of vlaggengebied. Het voeren, heeft een en ook het neerhalen van een vlag is aan een aantal regels en richtlijnen gebonden, het is als particulier uiteraard niet verplicht om deze richtlijnen aan te houden maar het is wel leuk om alle regels op het gebied van vlaggen te respecteren. We vertellen u daarom graag meer over wanneer u de nationale vlag kunt uithangen en welke instructies u kunt aanhouden om de vlag te hijsen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten wanneer de vlag halfstok gehangen wordt. Ook het gebruik van de wimpel bij het hijsen van de nationale vlag leggen we graag verder uit.

Nederland, Holland, Nederlands, Land, Europa, Vlag

Op welke dagen kunt u de nationale vlag uithangen?

Bij het bepalen van de dagen waarop er gevlagd wordt gaat de overheid uit van nationale feestdagen, er wordt echter een onderscheid gemaakt tussen beperkt vlaggen en uitgebreid vlaggen. Bij uitgebreid vlaggen wordt de vlag gehesen bij alle gebouwen van een overheidsinstantie. Bij beperkt vlaggen wordt dit alleen gedaan bij de politieke afdelingen van de overheid zoals de eerste en Tweede Kamer bijvoorbeeld. Deze regels gelden overigens niet voor iedereen natuurlijk. U mag uw eigen vlag ophangen en neerhalen wanneer u dat wilt, deze officiële instructies zijn verplicht voor overheidsgebouwen maar worden uit respect ook door veel particuliere mensen gehanteerd.

 

  • 31 januari is de verjaardag van prinses Beatrix, op deze dag wordt er een beperkt gevlagd
  • 27 april is het koningsdag en natuurlijk de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op deze dag wordt er daarom uitgebreid gevlagd.
  • 4 mei is de dodenherdenking, op deze dag vindt u de vlag vanaf 18:00 uur halfstok, dit valt onder uitgebreid vlaggen. Hou er rekening mee dat er bij de dodenherdenking meer speciale instructies gelden. Zo is de wijze waarop de vlag wordt gehesen ook aan regels gebonden. Deze kunt u helemaal tot in de hoogte hijsen, en dan rustig naar beneden laten gaan tot deze in het midden is en dus halfstok staat. Bij zonsondergang moet u de vlag weer naar beneden halen.
  • 5 mei is de dag waarop Nederland bevrijd is van de Duitsers en daarom wordt er ook op deze dag uitgebreid gevlagd. Vanaf 6:00 uur ‘s ochtends mag de vlag gehesen worden volgens de bovenstaande instructies, ook deze mag bij zonsondergang dan weer naar binnen gehaald worden.
  • 17 mei is de verjaardag van onze koningin Máxima en op deze dag wordt er een beperkt gevlagd.
  • Laatste zaterdag in juni is het Veteranendag en dan het denken we alle mensen die voor onze vrijheid gestreden hebben, op deze dag wordt er ook uitgebreid gevlagd.
  • 15 augustus is het officiële einde van de tweede wereld oorlog al wordt deze dag niet zo gevierd als bevrijdingsdag, er wordt toch uitgebreid gevlagd op 15 augustus.
  • 3e dinsdag in september is Prinsjesdag en op deze dag wordt er alleen in Den Haag de vlag gehesen, wel uitgebreid.
  • 7 december is de verjaardag van onze prinses Amalia en ook op deze dag wordt er beperkt gevlagd.
  • 15 december is de laatste vlaggendag van het jaar en dit staat voor Koninkrijk dag.

Vlag, Banner, Nederlands, Nederland, Nederlandse Vlag