Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Wat is TL verlichting?

Verlichting

TL verlichting staat voor fluorescentieverlichting, waarbij TL voor ‘tube luminescent’, ofwel lichtgevende buis, staat. Edmund Gunter en zijn collega’s bij OSRAM, kwamen met het idee voor de fluorescentielamp als buis. Dit idee is geïntroduceerd in 1926. Negen jaar later werd de eerste lamp geïntroduceerd door OSRAM op de wereldtentoonstelling in Parijs. TL verlichting is anno 2020 geen koploper meer en is ingehaald door LED.

Hoe werkt TL verlichting?

Een TL buis is gemaakt van glas. De binnenkant van de buis is bedekt met een fluorescerende stof, bestaande uit een edelgas en kwikdamp. Aan weerszijden van de buis bevinden zich elektroden waartussen een gasontlading plaatsvindt. Hierdoor zendt de kwikdamp ultraviolet licht uit, wat wordt omgezet in zichtbaar licht. Het energieverbruik van TL verlichting was aanzienlijk lager dan dat van de gloeilamp, waardoor het toentertijd het ‘duurzame’ alternatief werd. Tegenwoordig heeft het begrip ‘duurzaam’ een nieuwe betekenis gekregen en is LED het duurzame alternatief voor TL verlichting.

TL

T8 Verlichting


De elektroden die zich aan weerszijde van de buis bevinden worden aangestuurd door een zogenoemd ‘voorschakelapparaat’, ook wel bekend als ‘trafo’. Voor T8 TL verlichting geldt dat deze conventioneel wordt aangestuurd, middels (VSA). T8 conventionele verlichting is te herkennen aan de ‘starter’. Wanneer de verlichting wordt ingeschakeld is het bekende: “ping, ping, ping” geluid hoorbaar.

T5 verlichting


T5 verlichting is de meest vooroplopende vorm van fluorescentieverlichting. Bij T5 verlichting wordt een ander gas gebruikt. Dit zorgt voor een hogere Lumen/Watt verhouding. Een hogere Lumen/Watt verhouding betekent meer licht met minder energie. T5 verlichting wordt aangestuurd door een elektronisch voorschakelapparaat (EVSA). In tegenstelling tot T8 verlichting, brandt de verlichting direct na inschakeling. T5 verlichting gaat gemiddeld drie keer langer mee dan T8 verlichting.

TL verlichting

Vervang TL door LED


U kunt op verschillende manieren overstappen van TL verlichting naar LED verlichting. U kunt uw TL armaturen vervangen door nieuwe LED verlichting armaturen. Daarnaast kunt u kiezen voor het toepassen van Retrofit. Tot slot kunt u kiezen voor het ombouwen van uw TL verlichting.