Alles wat je moet weten over transitievergoeding
Word je ontslagen dan kan je aanspraak maken op een transitievergoeding. Dit is een wettelijk vastgestelde vergoeding die je krijgt bij een ontslag. Door deze regeling is het voor werkgevers makkelijker en betaalbaarder om mensen die langer in dienst zijn te ontslaan. Ten eerste is deze vergoeding bedoeld ter compensatie voor het baanverlies van een werknemer en ten tweede moet de transitievergoeding meehelpen aan de overstap naar ander werk. Lees verder voor meer informatie over transitievergoeding.
Wanneer ontvang je als werknemer transitievergoeding?
Vanaf 2020 heeft iedere werknemer vanaf zijn of haar eerste dag recht op een transitievergoeding. In deze maakt het niet uit of de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd door de werkgever, kantonrechter of dat je contract niet wordt verlengd. Krijg je ontslag na twee jaar ziek te zijn geweest ook dan heb je recht op een transitievergoeding. Soms is het mogelijk om zo’n vergoeding te krijgen als je zelf ontslag neemt.
Hoe werkt een transitievergoeding?
Je hebt dus als je ontslagen wordt recht op een transitievergoeding. Dit is een vergoeding die bedoeld is ter vergoeding voor je ontslag. Aan wat voor bedrag moet je dan denken? Dit is een bedrag dat ter hoogte is van een derde van je maandsalaris, met een maximale hoogte van 84.000 euro. Is je jaarsalaris hoger dan 84.000 euro dan bedraagt de maximale transitievergoeding je jaarsalaris.
Hoe bereken je zo’n transitievergoeding?
Je moet met een aantal factoren rekening houden met de transitievergoeding berekenen. De hoogte van zo’n vergoeding hangt namelijk af van dienstjaren, leeftijd en het bruto salaris. Er is een mooie formule gemaakt die de totale berekening voor je uitvoert. Door deze berekening uit te voeren wordt het onderhandelen van de vergoeding vergemakkelijkt. Transitievergoedingen kunnen per situatie verschillen. Het ligt helemaal aan de reden voor ontslag, type contract en type werkgever.
Heb je juridisch hulp nodig bij een ontslag?
Een ontslagprocedure kan lang, frustrerend en ingewikkeld zijn. De emoties kunnen hoog oplopen en beslissingen maken in het heetst van de strijd is niet altijd even makkelijk. Het advies luidt dan ook om altijd juridisch hulp in te schakelen tijdens een ontslag. Zo’n juridisch adviseur kan je helpen om juiste beslissingen te maken, documenten op te stellen en het zorgen voor een hogere transitievergoeding. Schakel je juridisch hulp in dan kom je niet voor vervelende verrassingen terecht en kan je de zaak snel afhandelen. En zodoende kan je snel op zoek naar ander werk.