Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

De opleiding vertrouwenspersoon voor werknemers

Een organisatie bestaat vaak uit veel mensen en er gebeurt daarom ook van alles. Mensen dienen met elkaar samen te werken en het kan voorkomen dat een samenwerking niet op de juiste manier verloopt. Een werknemer kan hier last van krijgen en de behoefte voelen om hier met iemand over in gesprek te gaan. Ook wanneer een werknemer te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen of hij merkt integriteitsschendingen op kan het zijn dat hij of zij de behoefte heeft hiermee naar buiten te treden. Onder andere voor dit soort situaties stellen bedrijven een vertrouwenspersoon aan. Wil je meer weten over de rol van zo iemand en hoe de opleiding vertrouwenspersoon eruit ziet? Lees snel verder en ontdek of deze opleiding misschien ook wel iets is voor jou! Ik denk namelijk dat er een hoop mensen zijn die deze rol misschien wel op zich zouden willen nemen. 

Een opleiding vertrouwenspersoon biedt grote waarde voor een organisatie

Sinds dat de overheid een vertrouwenspersoon verplicht heeft gesteld voor hele grote organisaties heb ik steeds meer informatie en verhalen over deze rol opgevangen. Hierdoor ben ik persoonlijk steeds enthousiaster geraakt om zelf ook te bekijken of de opleiding vertrouwenspersoon iets voor mij was. Ik heb deze inmiddels gevolgd en daarom kan ik je precies vertellen wat een vertrouwenspersoon allemaal kan betekenen voor een bedrijf. Zo kan je worden opgeleid voor de vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen of bijvoorbeeld voor het vakgebied integriteit. Tijdens de opleiding vertrouwenspersoon leer je precies wat de taken, bevoegdheden en juridische kaders zijn om in te mogen handelen. Daarnaast krijg je inzicht in dilemma's, leer je te luisteren naar een melder en ook leer je hoe je deze op kunt vangen. Zo ben je van grote waarde voor jouw bedrijf en de collega's met wie je allemaal te maken krijgt.

Wat ik persoonlijk heb ervaren

Zelf heb ik mijn opleiding mogen volgen via Opleidingvertrouwenspersoon.nl en ik ben hier nog steeds ontzettend tevreden mee. Zo heb ik onder andere leren reflecteren op mijn eigen handelen en ben ik nu een aantal jaren werkzaam als vertrouwenspersoon. De opleiding hiervoor heb ik als zeer interessant ervaren en ik ben blij dat ik deze stap heb genomen. Verder volg ik af en toe een herhaling van de opleiding vertrouwenspersoon en ben ik nu volledig inzetbaar binnen mijn organisatie. Zo kan ik een hoop kennis die ik heb geleerd dagelijks in de praktijk toepassen. Ook leer je vanzelf hoe je om kunt gaan met lastige situaties omdat je al enkele voorbeelden tijdens de opleiding hebt kunnen ervaren!