Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Hoe gebruik je een AED?

De afkorting AED staat voor een Automatische Externe Defibrillator. Deze vind je vaak op de werkplek, in supermarkten, bij verenigingen en andere openbare gelegenheden. Een AED is beschikbaar voor iedereen om te gebruiken en er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij van hoe dat te doen. Als er een AED op jouw werk hangt kan je werkgever er voor kiezen om een AED cursus te organiseren. Dit kan je zelf dus ook aangeven. Op deze cursus leer je een situatie te herkennen waar een AED nodig zou kunnen zijn en het apparaat toe te passen.

 

Hoe werkt een AED?

Een defibrillator kan iemands hart weer op gang brengen of weer normaal laten kloppen door middel van een elektrische schok. Het apparaat is dus gemaakt om iemands leven te redden. In de meeste gevallen is er geen sprake van een hartstilstand maar een hartritme stoornis. Op de meeste locaties waar een AED machine hangt, zijn ook personeelsleden aanwezig die een AED cursus gedaan hebben. Het bedienen van een AED is niet ingewikkeld. Er is een aan-knop en een knop om een elektrische schok toe te dienen. De machines zijn ook in staat om het hart te lezen zodat het ook aan kan geven wanneer het niet nodig is een schok te geven. De machine bevat elektrodes die je op de borst van het slachtoffer plakt en hoe je dit moet doen wordt duidelijk aangegeven. Daarna kan je naar aanleiding van de analyse van de machine overgaan tot het toedienen van de schok.

 

Het slachtoffer

Zelfs met een AED cursus ben je geen dokter. Hoe weet je dan of een slachtoffer een schok nodig heeft? Een persoon met hartproblemen is vaak buiten bewustzijn en ademt niet or onregelmatig. De minister van Volksgezondheid en Sport heeft in 2002 wettelijk vastgelegd dat iedereen de AED mag gebruiken. Het is van levensbelang dat er snel gehandeld wordt, door dit te lang uit te stellen kan er schade aan de organen optreden en is er zuurstoftekort naar de hersenen. Door de AED snel aan te sluiten kan je dus letterlijk iemands leven redden.