Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Plannen, hoe pak je dit het beste aan?

whiteboard

De een is er goed in, de ander vind het juist erg lastig om te doen, plannen. Plannen is voor mensen een belangrijk onderdeel om bepaalde doelen te behalen. Zo kun je een dag inplannen met taken die je wilt doen, kun je een weekplanning maken voor je huiswerk, of kun je plannen wanneer je andere klussen gaat doen. Vele mensen vinden het erg lastig om zo’n planning op te schrijven, om zich hier vervolgens ook aan te houden. In dit blog geven we je graag tips hoe je het beste kunt plannen!

Schrijf alle taken op die er voor een bepaalde deadline af moeten zijn

Wanneer je aan het einde van een maand bijvoorbeeld een toetsweek hebt op school, is het verstandig om ruim op tijd te beginnen met plannen. Schrijf alle leerstof op een lijstje, per paragraaf. Wanneer je alle paragrafen, opdrachten en extra documenten hebt opgeschreven, heb je in ieder geval inzicht in het leerwerk wat te wachten staat. Vervolgens kun je per week een aantal paragrafen indelen die je kunt studeren. Doe dit bijvoorbeeld op een whiteboard, waar je aan de hand van een schema verschillende paragrafen gaat inplannen. 

Een whiteboard, het perfecte hulpmiddel tijdens het plannen

Een whiteboard is überhaupt zeer ideaal wanneer je van plan bent om te gaan plannen. wanneer je beschikt over een aardig whiteboard, kun je hier een mooi schema maken. Schrijf 7 dagen van de week uit, met hierin een aantal vakken. In een excel-bestand zou je bijvoorbeeld alle taken en een dagplanning uit kunnen schrijven. Op het whiteboard schrijf je de dagplanning vervolgens uit, zodat je hier de gehele dag mee geconfronteerd kunt worden. Bestudeer een paragraaf, ga na wat je geleerd hebt en vink je taak af. Met de wisser kun je de taak van de planning wegvegen, waarna je weer werkt naar een volledig leeg whiteboard!

Evalueer je planning

Plannen is niets iets waar je goed of slecht in bent. Iedereen kan zich aanleren om te plannen, dus is evalueren van een planning erg belangrijk. ga na of je de doelstellingen hebt kunnen behalen, of dat het misschien te zwaar was. Wat zou je de volgende keer anders doen en wat kan beter? Wanneer je dit voor jezelf kunt stellen, heb je vervolgens een mooi aandachtspunt bij de volgende planning!