Starter Plaza

Informatie voor Startende Ondernemers

Welke competenties moet je als manager hebben?

Een positie als manager is niet voor iedereen weggelegd. Als manager moet je namelijk op veel punten heel sterk zijn. Deels moet je over enkele van deze sterke punten al beschikken, en een ander deel kun je aanleren of verbeteren. Bij een management cursus leer je hoe hoe je de belangrijkste vaardigheden kunt verbeteren.

Welke competenties je als manager moet hebben, hangt eigenlijk van de situatie af. Ook het type mensen dat onderdeel is van je team heeft hier erg veel invloed op.

Mensenkennis

Als manager is het belangrijk dat je mensenkennis hebt. Een team moet goed samen kunnen werken en de juiste stappen nemen. De onderlinge chemie moet goed zitten. Als dit niet goed is, zul je nooit goede resultaten behalen. Als manager heb je hier een grote invloed op.

Inspirator

Een manager moet altijd een inspirator zijn. Er moet natuurlijk gewerkt worden en doelen worden behaald. Als je eenmaal een hecht team hebt gecreëerd, is het belangrijk om een inspirator te zijn en je team altijd zo ver te krijgen een extra stap te zetten om de doelen te behalen. Dit doe je door je team bijvoorbeeld aan te moedigen of te helpen.

Delegeren en uit handen geven

Als manager hoef je je niet met alles en iedereen binnen je team te bemoeien. Het is ook belangrijk om de leunen om de expertise van je team en daarop te vertrouwen. Als je je team de vrijheid en het vertrouwen geeft om eigen keuzes te maken, behaal je vaak betere resultaten.

Doortastendheid

Als één van je teamleden iets fout doet, ben jij daar verantwoordelijk voor. Dit kan veel stress en verantwoordelijkheid met zich mee brengen. Als manager is het daarom belangrijk om doortastend te zijn en te weten wanneer je knopen moet doorhakken. Het team moet jou als manager zien. Als dit niet het geval is, dan kun je het zwaar krijgen als manager.